Descriere scurta
Bloodhound este un excelent caine de urmarire si vanatoare, de aici si mostenind numele (blood=sange). Patrupedul este curajos, insistent si plin de zel atunci cand vine vorba de a-si urmari tinta, fie ca este vorba de vanatoare, fie de gasirea unor suspecti sau victime cautate de politie. Agil si energic, insa bland si echilibrat, cainele de Saint- Hubert este si un excelent animal de companie, iubindu-si familia si fiind foarte atasat si de copiii acesteia. Poate fi independent si incapatanat atunci cand vine vorba despre dresaj, de aceea are nevoie de un stapan ferm si insistent, insa niciodata agresiv. In ciuda staturii sale, patrupedul este un timid si un iubitor, insa vigilent si protectiv in fata pericolelor.
Abilitati
Bloodhound este un patruped cu un simt olfactiv foarte bine dezvoltat, abilitate ce il ajuta in trecut pe acest caine sa depisteze vanatul, urmarind petele de sange (de aici si numele sau: blood= sange). Tot datorita acestui fapt, cainele este astazi folosit de catre politie in cautarea persoanelor disparute sau a cadavrelor, fiind astfel un patruped utilitar. Pe langa aceasta agilitate, cainele este si un excelent companion pentru familiile mici sau cele cu copii, fiind o fire blanda si echilibrata.
Personalitate
Cainele Bloodhound are o personalitate blanda si timida, fiind in acelasi timp un caine agil, inteligent si activ. Rezervat fata de stapan, cainele din aceasta rasa este insa foarte iubitor si atasat de stapan. Linistit si curat, cainele nu abunda de energie, dar are suficient spirit astfel incat sa va fie un companion bun in plimbari. Per-total, patrupedul este echilibrat, uneori independent si incapatanat, insa un foarte bun si bland caine de companie.
Interactiunea cu familia
Cainele Bloodhound este un animal linistit, rabdator si cu un nivel de activitate moderat. In ciuda staturii sale si abiltiatilor de a fi inclus in activitati ale politiei, acasa, patrupedul este un foarte bun caine de companie. Isi iubeste familia, este foarte atasat de membrii acesteia si nu este deloc agresiv. Bloodhound este uneori timid, insa isi va arata iubirea ori de cate ori va putea.
Interactiunea cu copii
Rabdator si niciodata agresiv, cainele de Saint-Hubert se va intelege foarte bine cu copiii, chiar fara sa trebuiasca sa fie urmarit in permanenta de catre stapani. Afectuosi fata de mezinii familiei, cainii Bloohound vor avea placerea chiar sa intre in jocul acestora.
Interactiunea cu alte animale
Chiar daca este un vanator iscusit, cainele Bloohound se va intelege foarte bine cu alte animale din gospodarie si va creste linistit alaturi de acestea. Nu are probleme in a-si imparti teritoriul cu alti patrupezi sau cu alte feline.
Prietenos cu strainii
Cainele de Saint-Hubert nu exceleaza in relatia cu strainii, fiind mai degraba foarte suspicios fata de acestia, insa niciodata agresiv. Are nevoie de timp pentru a se acomoda cu prezenta unor persoane pe care inca nu le-a cunoscut indeaproape.
Tendinta sa latre
Bloodhound nu latra mult, insa latra tare atunci cand vrea sa isi anunte de ceva stapanul. Vocea cainelui este superba, insa in acelasi timp ciudata, cu un timbru foarte puternic, ce nu poate trece neremarcat.
Hrana
Cainii Bloodhound pot deveni foarte repede balonati, de aceea, stapanii trebuie sa aiba grija sa le ofere aproximativ 3 mese pe zi, cu alimente recomandate si destul de hranitoare. Exercitiile si miscarea intensa ar trebui evitate dupa luarea mesei, asta pentru ca unele exemplare pot avea crampe sau dureri de stomac. Ca orice alt patruped, si Bloodhound are nevoie de apa curata mereu la dispozitie.
Ingrijire
Blana scurta, deasa si moale nu are nevoie de o ingrijire permanenta, stapanii fiind scutiti in acest sens. Totusi, expertii in domeniu recomanda o periere regulata. De asemenea, pliurile de pe teasta ar trebui mai des curatate, pentru ca bacteriile din acea zona sa fie complet eliminate. Urechile trebuie ingrijite permanent, astfel incat sa nu se produca infectii de la praful adunat de pe jos.
Afectiuni si predispozitie la boli
Pliurile de pe teasta pot fi locul unde apar probleme de tipul infectiilor si care vor necesita tratament. De asemenea, iritatii pot aparea si in jurul pleoapelor. Rasa Bloodhound are predispozitie spre ectropion, cand pleopele sunt prea departe de ochi sau entropion, cand genele ating pleoapele, ambele probleme avand nevoie de interventie chirurgicala.
Afectiuni
- probleme oftalmologice - displazie de sold sau cot - boli are tiroidei - luxatia patelelor - infectii la nivelul urechilor - volvulus gastric - probleme cardiace
Adaptabilitate
Cainii din rasa Bloodhound se simt cel mai bine in spatii destul de generoase, astfel incat sa poata face miscare si sa isi continue activitatile preferate, de vanator. Insa, fiind un caine echilibrat, acesta se va descurca bine si daca urmeaza sa fie crescut la oras si nu in mediu rural, cu singura conditie ca zi de zi sa faca multa miscare.
Curte sau apartament
Un Bloodhound se va dezvolta cel mai bine daca va fi crescut la casa, unde va avea parte de o curte imprejmuita. Altfel, in dorinta de a urmari un miros, patrupedul poate evada si pleca destul de departe de camin. Evitati cresterea unui astfel de exemplar in apartament, intrucat are nevoie de foarte multa miscare.
Tolereaza sa fie lasat singur
Fata de alte rase, Bloodhound este mult mai independent si va suporta mai bine plecarea voastra de acasa. Totusi, evitati sa va lasati cainele mult timp singur.
Adaptarea la vreme
Agilitatea si concentrarea sa au facut din cainele Bloodhound un animal destul de rezistent atunci cand trebuie sa urmareasca prada si pe o distanta de 100 km si sa se adapteze mai usor conditiilor meteo. Suporta o vreme umeda, cetoasa si rece, insa este bine sa il menajati de extremele termice.
Dresaj
La partea de dresaj, cainii de Saint-Hubert primesc o nota destul de mica, educarea lor fiind putin mai greoaie. Nu sunt caini supusi, asa ca le va fi greu sa se conformeze ordinelor venite din partea stapanilor. Stapanii trebuie sa fie insistenti, perseverenti si fermi in dresaj, insa niciodata sa nu arate vreo urma de agresivitatea in realizarea dresajului. La masculi e putin mai dificil, asta pentru ca in perioada pubertatii, de la varsta de 1-2 ani, sunt mai incapatanati si mai independeti. Insa, odata cu un dresaj corect, patrupezii vor deveni excelenti caini de companie.
Inteligenta
Cainii din rasa Bloodhound sunt animale foarte inteligente, capabile sa isi atinga tinta chiar daca au de parcurs si 100 de km. Cel mai bun purtator din randul cainilor de vanatoare, Saint- Hubert are capacitatea de a intelege care ii este scopul si de a-l atinge. De asemenea, este rabdator si calm si un animal foarte atasat de stapan.
Nivelul de energie si exercitiile
Nivelul de energie la un Bloodhound este situat intre mediu si ridicat, de aceea, exercitiile si plimbarile zilnice sunt obligatorii. Stapanii unui astfel de caine nu trebuie sa uite ca au un animal obisnuit sa se miste incontinuu si sa i se ofere activitati destul de solicitante.
Instictul de vanatoare si urmarire
Fara doar si poate, cainele de Saint- Hubert este un excelent caine de vanatoare, neobosit si plin de zel. Pe langa faptul ca era folosit la vanatoarea clasica, acest caine a ajuns sa fie si ajutorul politistilor, ajutand la gasirea de cadavre, criminali, sclavi fugiti sau copii pierduti. Faldurile bogate ale pielii il ajuta pe acest caine sa capteze mirosul si sa il tina acolo pana isi gaseste tinta, fapt ce face ca Bloodhound sa fie cainele- elita in randul raselor de vanatoare si detectare de urme.