Descriere scurta
West Highland White Terrier sau Westie este un caine energic si curios, caracteristici de baza ale oricarui terrier. Mereu cu chef de joaca, Westie este totusi un caine destul de independent, uneori chiar neascultator sau obraznic, insa iubitor si loial stapanului. Animalul este adaptabil oricarui mediu, fie urban, fie rural. Nu ii place sa ramana mult timp singur acasa, devenind astfel distructiv cu obiectele din jur. Ii place sa se plimbe si sa alerge cat mai mult, fiindca la bazele sale este un caine de vanatoare cu multiple calitati de urmarire. Nu este recomandat persoanelor sedentare, intrucat are nevoie sa fie dresat de mic, sa fie socializat cu oameni si alte animale si sa faca miscare zilnica. Cu blanita de un alb imaculat, Westie este un caine care aduna voiosie si zambete in jurul sau.
Abilitati
Chiar daca are o statura mica, care transmite gingasie mai degraba decat curaj, cainele West Highland White Terrier este un foarte bun caine de paza, alertandu-si stapanii de indata ce aude un zgomot suspect sau simte un pericol in preajma. Fiind caini folositi in trecut in vanatoare, Westie adora sa alerge pisicile si alte animale mici, insa acest comporament poate fi remediat prin dresaj si educatie. Ca activitati preferate de aceasta rasa mai sunt sapatul, latratul dar doar ca alint si mai ales compania si dragostea pe care o ofera familiei adoptive.
Personalitate
Un caine indraznet si plin de viata, asa poate fi descris in linii mari un Westie. Cel mai simpatic dintre terrieri, animalul este rustic si indraznet, insa foarte nehotarat, iar uneori chiar obraznic. Viclean si rapid, odata scos afara, la aer, patrupedul va alerga pana nu il mai tin puterile, fiind un animal cu o energie debordanta. Inimos si vesel, cainele din aceasta rasa se ataseaza atat de stapan, cat si de toti ceilalti membrii ai familiei adoptive. Desi da dovada de independenta, Westie nu se indeparteaza nicicand de oamenii dragi lui.
Interactiunea cu familia
Chiar daca poate avea un temperament uneori exploziv si poate parea obraznic si independent de stapan, totusi, Westie este un animal foarte loial familiei si dependent de aceasta. Se intelege bine cu toti membrii acesteia si ii place sa le faca pe plac.
Interactiunea cu copii
Cainii rasei West Highland White Terrier sunt foarte energici si cu chef de joaca, de aceea se vor intelege de minune chiar si cu copiii.
Interactiunea cu alte animale
Cainele Westie nu este un animal violent, insa fata de cainii din aceeasi rasa sau acelasi sex mai poate manifesta anumite tendinte de a poseda si de a se lupta. Rareori se va lua la harta cu alti caini, singura problema fiind fata de animalele mici, pe care iubeste sa le alerge. Insa acest comportament nu le pune in pericol pe alte necuvantatoare, intrucat este facut doar pentru amuzament.
Prietenos cu strainii
Destul de prietenos cu strainii, insa vigilent fata de acestia, cainele Westie intra in alerta atunci cand simte un pericol si isi avertizeaza stapanul. In rest, se spune despre aceasta rasa ca nu este doar a unei familii, ci a mai multora, tocmai datorita faptului ca este un animal destul de sociabil.
Tendinta sa latre
Westie este un caine alert. Latra mult si des, uneori doar de amuzament, pentru a atrage atentia celor din jur. La cel mai mic zgomot suspect, patrupedul isi va alerta stapanii, fiind un foarte bun caine de paza, in ciuda staturii care ar putea induce in eroare in acest sens.
Hrana
Pentru a-si pastra tonusul, cainele Westie are nevoie de o alimentatie care sa ii permita sa isi desfasoare exercitiile in voie. De aceea, de nelipsit in dieta patrupedului sunt proteinele din carne de miel sau pui, precum si carbohidratii, pe care si-i va lua din cartofi, cereale sau paine. Carnea de vita sau de cal trebuie exclusa din alimentatia acestei rase.
Ingrijire
Pentru ca are o blana destul de lunga si incalcita, Westie trebuie pieptanat pe cat de des posibil si spalat doar la nevoie. De asemenea, pentru ca ritmul de crestere al parului este destul de accelerat, scurtatul blanii este recomandat la 3 luni, iar tunsul scurt la 6 luni. Nu uitati si de curatarea urechilor si taierea unghiilor. Ca un alt pas important al unei ingrijiri corespunzatoare, stapanul nu trebuie sa uite de plimbarile zilnice ale cainelui si de nevoie de miscare a acestuia, care trebuie indeplinita zilnic.
Afectiuni si predispozitie la boli
Cainele Westie este un animal destul de longeviv, asa ca stapanii se vor bucura de prezenta lui mult timp. Ca principale afectiuni, acestea sunt legate de boli dermatologice, probleme ale ficatului, afectiuni oculare sau osoase. Orice problema de sanatate ar prezenta, cainele trebuie dus de indata la veterinar, astfel incat sa nu se agraveze.
Afectiuni
- displazie de sold - toxicitate cuprica - leucodistrofia cu celule globoide - fibroza pulmonara - surditate congenitala - cataracta - intoxicatie cu cupru - hernie inghinala - surditate
Adaptabilitate
Cainele Westie este foarte adaptabil la orice conditii de trai, fie ca este vorba despre o zona urbana aglomerata, o suburbie sau o zona rurala. Insa pentru ca procesul de adaptare sa fie si mai usor, cainii au nevoie de atentie, grija si multa miscare, toate acestea oferite de catre stapani.
Curte sau apartament
Cainele West Highland White Terrier este un excelent animal de companie pentru apartament, insa se adapteaza foarte bine si la o casa cu o curte generoasa. In cel de-al doilea caz, aveti grija sa il dresati corespunzator, astfel incat patrupedul sa nu sape sau sa roada lucrurile din curte.
Tolereaza sa fie lasat singur
Westie este un caine independent, care poate rezista si o perioada de timp mai indelungata fara prezenta stapanului. Insa, pentru ca atunci cand se plictiseste sau nu este bagat in seama poate deveni distructiv, e bine sa il educati astfel incat sa suporte mai usor perioadele in care este singur acasa.
Adaptarea la vreme
Cainelui ii place viata de apartament si comoditatea, de aceea nu este indicat sa fie tinut in conditii de vreme mult prea aspre. Aveti grija ca animalul sa fie ferit de ger sau canicula, astfel incat sa ii mentineti nivelul de sanatate ridicat.
Dresaj
Westie are un comportament de Terrier tipic, fiind un caine independent, uneori chiar obraznic. De aceea, dresajul trebuie sa fie realizat cu fermitate, astfel incat orice incercare a animalului sa se abata de la reguli sa fie imediat remediata. Cu toate acestea, educarea cainelui nu trebuie sa ii afecteze in mare masura temperamentul independent si curajos. Dresajul trebuie sa aiba loc in sesiuni scurte si sa contina recompense alimentare, astfel incat cainele sa inteleaga mai repede ce face bine. Socializarea este un punct absolut necesar, care trebuie sa inceapa inca de cand cainele este doar un pui, altfel, acesta va deveni agresiv.
Inteligenta
Desi are o marime foarte mica, Westie nu este un caine care sa suporte sa fie tinut mereu in brate. Este un caine inteligent, independent si descurcaret. In dresaj, trebuie multa rabdare si fermitate. Inteligenta animalului este data de devotamentul acestuia, de versatilitatea sa in a-si schimba atributiile (vanatoare, companie), precum si de adaptabilitatea sa.
Nivelul de energie si exercitiile
Westie are un nivel de energie ridicat. Odata ce este scos in aer liber, va alerga cat il tin puterile. Astfel, stapanul trebuie sa aiba grija sa nu il priveze de plimbarile zilnice si de exercitiile atat de necesare unei bune dezvoltari.
Instictul de vanatoare si urmarire
Westie este un caine de initiativa, care exceleaza la activitatea de vanatoare, in ciuda faptului ca pare un caine mic, linistit si de un alb imaculat. In trecut, cainii acestei rase erau folositi la urmarirea si vanarea unor animale precum vulpi, bursuci, jderi etc. Astazi, patrupedul nu mai este folosit atat de mult spre aceasta directie, fiind recunoscut ca un foarte bun caine de companie.