Descriere scurta
Bulldogul englez este una dintre cele mai vechi rase de caini, cunoscute pentru temperamentul foarte docil si aspectul „morocanos”. Bulldogul englez este un caine de talie mica, dar infatisarea rasei s-a schimbat de-a lungul timpului. La inceput, cand rasa a fost recunoscuta, Bulldogii aveau o statura mult mai mare, asemanatoare boxerilor, dar datorita inmultirii selectionate, talia lor a scazut. Inaltimea este acum cuprinsa intre 30-40 cm, atat la mascul, cat si la femela, iar greutatea variaza in jurul a 22,5 kg la masculi si 18 kg la femele.
Abilitati
Cainii din rasa Bulldog englez au fost folositi initial in luptele cu tauri, foarte populare intre secolele XIII-XVIII. Prin interzicerea acestor lupte, a disparut si utilitatea lor de baza, insa iubitorii acestei rase au mentinut aceasta rasa de-a lungul timpului ca animale de companie. Prin incrucisari cu alte rase, Bulldog-ul Englez a ajuns la aspectul si temperamentul de astazi, devenind una dintre cele mai apreciate rase de caini. Chiar daca utilitatea lor principala este cea de caine de companie, temperamentul lor protector si forta pe care o detin ii fac si buni caini de paza.
Personalitate
Chiar daca are un corp care inspira forta si hotarare, cainele Bulldog Englez are un temperament foarte sensibil si afectuos. Ca personalitate, aceasta rasa este foarte curajoasa, vigilenta, blanda si ascultatoare. Cainele Bulldog Englez este de asemenea un caine inteligent, serios si devotat stapanului. Bulldogul englez este recunoscut ca fiind un animal plin de forta. De obicei, reprezentatii rasei sunt calmi, dar anumite exemplare pot dezvolta un caracter dominant, de aceea trebuie sa stie de la inceput cine este stapanul. Una dintre caracteristicile puternice ale rasei este instinctul protector. Desi aspectul sau e suficient pentru a nu permite sa-i fie invadat spatiul, Bulldogul va stii sa-si apere teritorul cu forta.
Interactiunea cu familia
In ciuda fortei pe care o emana prin corpul robust, cainele Bulldog Englez este ideal pentru viata alaturi de o familie, mai ales cand membrii isi doresc un caine calm, linistit si foarte putin zgomotos. Le place atentia din partea persoanelor apropiate si va face tot posibilul sa ii multumeasca si sa ii incante prin comportamentul lui.
Interactiunea cu copii
In ciuda fortei de care este capabil, Bulldogul Englez este foarte rabdator cu copiii si extrem de protectiv. Asadar, sa nu va fie teama sa il lasati la joaca alaturi de cei mici, insa cu supraveghere din partea voastra. Este foarte rabdator si bland cu ei si se va bucura de atentia lor. De asemenea, talia mica a Bulldogului este un avantaj pentru familiile care-si doresc un caine pentru cei mici.
Interactiunea cu alte animale
Cainii din aceasta rasa sunt companioni excelenti chiar daca mai detineti alti caini sau alte animale de companie. Bulldogul Englez este recunoscut ca fiind un animal plin de forta si poate deveni uneori certaret cu celelalte patrupede, insa nu recurge la agresivitate.
Prietenos cu strainii
Desi aspectul sau e suficient pentru a nu permite sa-i fie invadat spatiul, Bulldogul va sti sa-si apere teritorul cu forta. Este un caine foarte ascultator. In cazul in care este chemat de stapan, Bulldogul Englez va dovedi o loialitate si supunere totala, venind imediat. Totodata, un Bulldog englez se va stradui sa-si multumeasca stapanii, muncind pentru laudele acestora, dar si pentru micile recompense. Va invata sa se adapteze usor dorintelor si nevoilor oamenilor si sa socializa bine cu ei.
Tendinta sa latre
Cainele Bulldog Englez este recunoscut ca fiind un caine deloc zgomotos si care nu isi va deranja stapanii. Singura problema este ca are tendinte de a sforai in somn.
Hrana
Bulldogul englez este o rasa predispusa spre obezitate, de aceea regimul alimentar trebuie supravegheat cu mare atentie. Sunt normale 2 mese pe zi, desi la maturitate se poate trece la una singura pe zi. Este recomandat sa fie un echilibru intre hrana pregatita in casa si cea din comert. In ceea ce priveste hrana din comert, cea semiumeda este de preferat celei uscate, datorita faptului ca la acesti caini masticatia este mai greoaie. Deseori, din cauza unei diete nepotrivite sau schimbarii meniului, cainele poate prezenta o accentuare a fenomenului flatulentei, intalnit destul de des la Bulldogi. Cu toate astea, sunt adeptii unui meniu diversificat – uneori pot refuza sa manance anumite feluri de mancare preferate inainte, din nevoia de varietate.
Ingrijire
Fata de alte rase, in cazul Bulldogului Englez, ingrijirea incepe de timpuriu, de cand sunt pui. De retinut este ca Bulldogii englezi au un ritual obligatoriu de ingrijire: dupa fiecare masa, cutele de pe bot trebuie curatate. Dupa varsta de 4 ani, periajul dintilor devine obligatoriu – dantura nefiind uniform dispusa. Din punct de vedere al blanii, este un exemplar foarte usor de intretinut, iar o perie aspra e suficienta pentru blana scurta si foarte moale a Bulldogului englez. Se recomanda ca periajul sa fie facut de doua sau trei ori pe saptamana. Imbaierea nu e recomandata decat in cazuri extreme, cand animalul este murdar. De obicei se foloseste un prosop moale si umed pentru a-l curata. Unghiile trebuie taiate cu multa grija si atunci se verifica si starea pernutelor, deoarece greutate patrupedului le supune la multa presiune.
Afectiuni si predispozitie la boli
Verificati intotdeauna sursa de unde veti lua cainele, intrucat aceasta rasa prezinta multe afectiuni congenitale. Din cauza formei alungite a cerului gurii si a botului turtit, cainele din aceasta rasa poate prezenta dificultati de respiratie si chiar probleme ale cailor respiratorii. Pe de alta parte, incidenta afectiunilor cardiace este foarte ridicata in randul acestei rase. De aceea, este indicata mentinerea unei alimentatii echilibrate si nesuprasolicitarea cainelui cu exercitii fizice. De asemenea, este indicata evitarea expunerii cainelui la temperaturi ridicate, deoarece acestea ii vor suprasolicita sistemul vascular, care va incerca sa-i regleze temperatura interna, si in final acest lucru ii poate afecta inima. De avut grija si la pielea sensibila a acestor caini, care prezinta adesea alergii si infectii.
Afectiuni
- obezitate - alergii si infectii cutanate - diabet canin - boli oculare - displazie de sold - torsiune gastrica - boli cardiace - epilepsie
Adaptabilitate
Bulldogul este un caine calm si linistit, iar nevoile lui de activitate sunt reduse. De aceea, acesta prefera plimbarile agale, in mersul lui caracteristic. Este important ca stapanul sa fie rabdator cu el, mai ales odata cu inaintarea in varsta, cand se poate sa aiba nevoie de mai mult timp de reactie. Nici la varste fragede nu sunt impulsivi si prefera sa-si ia timp sa aleaga, daca au posibilitatea. Este un caine statornic, caruia nu ii place sa isi schimbe mediul. Odata ce s-a acomodat intr-un loc, va fi deranjat de o schimbare a conditiilor.
Curte sau apartament
Pentru un Bulldog Englez, viata la apartament este potrivita, atata timp cat e scos destul de des si primeste atentia cuvenita din partea stapanilor. Bulldogul Englez este un caine care se adapteaza usor, atata timp cat nevoia de afectiune ii este indeplinita. Nu este un caine activ, astfel ca nu are nevoie de o curte sau de spatii mari. Daca stapanul se ingrijeste sa il plimbe suficient de des, va fi un caine fericit intr-un apartament sau in spatii mici.
Tolereaza sa fie lasat singur
Cainele Bulldog Englez este foarte atasat de stapani si va cauta mereu sa isi impresioneze familia. Foarte protector si iubitor, patrupedul sufera cand este lasat singur, de aceea nu este recomandat familiilor care petrec foarte putin timp acasa.
Adaptarea la vreme
Bulldogului Englez i se potriveste mai bine climatul temperat, deoarece nu suporta temperaturile ridicate si nu face fata prea bine nici temperaturilor scazute. Aveti mereu grija sa il feriti de extremele climatice.
Dresaj
Bulldogul Englez trebuie educat cu rabdare si blandete, asta pentru ca sufera foarte mult daca este pedepsit sau tratat cu indiferenta. Tipul potrivit de dresaj pentru aceasta rasa include sesiuni de scurta durata, dar repetate. De asemenea, dresajul Bulldogului Englez trebuie facut cu fermitate, deoarece nu se supune cu usurinta. Fiind sedentar din fire, va trebui sa fie indemnat la exercitiu si antrenament. Pot fi considerati incapatanati sau plictisiti, insa un dresaj compus din exercitii scurte, intense si distractive, le va atrage cu siguranta atentia. Dornici sa faca pe plac stapanului, se vor stradui sa invete repede ce vrea acesta. Buldogii nu se numara printre rasele usor de dresat, insa cu persistenta si blandete, dresajul lor poate da rezultate bune.
Inteligenta
Temperamentul unui Bulldog Englez este unul foarte linistit, bland si iubitor. Patrupedul este un caine curajos, vigilent, ascultator si bland. Este de asemenea un caine inteligent, serios si devotat stapanului, care abia asteapta sa ii impresioneze pe cei din jur. In plus, va invata rapid sa se adapteze conditiilor in care traieste si dorintelor oamenilor din jur.
Nivelul de energie si exercitiile
Fata de alti caini, Bulldogul Englez are un nivel de energie foarte scazut, fiind de-a dreptul lenes si plictisit atunci cand i se dau anumite comenzi. Este un caine de companie perfect si pentru persoanele mai in varsta, fiindca are nevoie de un aport de exercitii si plimbari la nivel mediu. Sunt caini comozi prin excelenta, nu se vor plictisi insa sa se joace, dar vor evalua orice comanda in functie de complexitatea efortului pe care il presupune.
Instictul de vanatoare si urmarire
Chiar daca este un caine domol, Bulldogul Englez nu si-a pierdut instinctele de paza ce-i stau la baze. Patrupedul nu are reflexe de vanatoare, fiind folosit doar drept animal de companie.