Descriere scurta
English Pointer sau doar Pointerul este un caine de vanatoare recunoscut pentru simtul olfactiv puternic. Statura lor este recunoscuta in cadrul vanatorii. Ei stau namiscati cu capul plecat si cu nasul aratand spre vanat, iar coada este tinuta orizontal pe aceeasi linie cu capul si spatele. Potrivit standardelor American Kennel Club (AKC) este recunoscut ca un caine rezistent, curajos si cu o dorinta de a merge mai departe. Printre altele, este un caine muncitor, rezistent si cu o viteza mare. Versatilitatea rasei face din cainele Pointer Englez atat un bun vanator, cat si un excelent caine de companie si de familie.
Abilitati
Desi o rasa destul de versatila, Pointerul Englez este la bazele sale un excelent caine de vanatoare, care poate mirosi prada si de la 500 de metri. In rest, este un caine de familie exceptional, totodata exceland si in domenii de spectacol, fiind foarte agil si ascultator. Energia, precum si dorinta de distractie ii ajuta in adaptarea in familiile active. Totodata, viteza si rezistenta ii face companioni de nadejde pentru ciclisti si alergatori. Natura sa competitiva, precum si dragostea pentru atentie ii califica in spectacole cu animale care implica viteza, agilitatea, si ascultarea.
Personalitate
Unul dintre cei mai buni caini pontatori de campie, English Pointer are un temperament foarte vioi, este mereu activ, insa blajin si ascultator. Prietenos, acesta are un caracter echilibrat, fiind un muncitor entuziast. Partea lor intimidanta este marimea si constitutia, tinand deoparte raufacatorii. Imensa lor pofta de vanatoare poate fi adesea destul de stresanta pentru stapani, de aceea, aveti grija sa plimbati cainele mereu pentru a-i satisface nevoia de miscare si, de asemenea, corectati anumite devieri de personalitate printr-un dresaj timpuriu. Caracterisiticile aristocratice, rezistenta, viteza si aspectul puternic i-a facut pe stapanii acestor caini sa ii considere membrii familiei si nu animale de companie.
Interactiunea cu familia
Temperamentul lor afectuos si loial ii face exceptionali pentru familiile mari. De multe ori, datorita personalitatii echilibrate, precum si iubirii neconditionate pe care o poarta celor dragi il transforma pe cainele English Pointer intr-un adevarat membru al familiei, mai mult decat un simplu caine de companie. Pointerul Englez este usor de dresat si are nevoie de compania stapanilor sai.
Interactiunea cu copii
Pointerul Englez se intelege bine cu copiii, insa are nevoie de spatiul sau in care sa isi consume energia. Chiar daca sunt foarte buni cu copiii, nu sunt recomandati in preajma celor foarte mici. Motivul este ca ii pot rani neintentionat rasturnandu-i sau lovindu-i cu coada.
Interactiunea cu alte animale
Pointerul are nevoie de socializare si dresare timpurie. Ca orice caine, si ei pot deveni timizi, daca nu sunt socializati din timp. English Pointer este amabil cu celelalte animale de companie, incluzand si cainii in aceasta grupa. Totusi, pot fi interesati de pasarile de companie, aici intervenind spiritul de vanatoare. Cele doua grupe ar trebui sa fie tinute la distanta, pentru a evita un razboi in casa.
Prietenos cu strainii
In privinta strainilor sunt rezervati, dar simpatici. Din acest motiv aceasta rasa nu este recomandata pentru paza. Afectuos si prietenos, s-ar putea sa ii acepte destul de repede pe straini.
Tendinta sa latre
In ceea ce priveste aptitudinile de caine de alerta, ei simt si anunta cand se apropie cineva de teritoriul lor, insa cand vorbim de abilitatilede paza, el nu este indeajuns de agresiv pentru aceasta slujba. Cainele va latra doar in cazul in care simte un pericol.
Hrana
English Pointer trebuie hranit de doua ori pe zi, iar cantitatea de hrana recomandata este de 2-3 cesti de mancare uscata. Pe langa acest fel de hrana, este recomandat sa se introduca in dieta cainelui si carne fiarta, legume si fructe, iar ocazional pot fi hraniti si cu oua si iaurt. Nu se recomanda sa se lase alimente la discretia Pointerului, ci trebuie realizat un program strict. Oricum aportul de hrana necesar acestei rase depinde si de marimea, varsta, constitutia fizica, metabolismul precum si de nivelul de activitate la care este supus. Este de la sine inteles ca un caine hiperactiv va avea nevoie de mult mai multa hrana decat unul care sta tolanit toata ziua pe canapea.
Ingrijire
In privinta nevoilor speciale ale cainelui English Pointer putem enumera cateva dintre ele: nevoia permanenta de exercitii de consumarea energiei, o slujba sau activitate zilnica si, bineinteles, o curte ingradita. Intretinerea un English Pointer este relativ usoara. Blana este scurta, lucioasa, neteda si naparleste usor pe tot parcursul anului. Periajul ar trebui realizat o data pe saptamana, iar daca blana este frecata cu piele de caprioara, o va face stralucitoare. Aceasta rasa nu necesita imbaiere deasa. Grija mare in schimb la urechi, care trebuie in permanenta curatate, unghiile taiate regulat si periaj zilnic.
Afectiuni si predispozitie la boli
Pointerii Englezi sunt cel mai predispusi la o boala ereditara, numita osteopatie neuropatica, cea care duce la roaderea degetelor de catre animal. Simptomele apar adesea intre varsta de 3 si 9 luni. O alta cauza pentru care patrupezii pot sa isi roada degetele este o infectie parazitara, provocata de instalarea unor capuse. Displazia de sold este inca o problema ereditara in care osul coapsei nu se incadreaza perfect in articulatia soldului. Afectiunile de piele, bolile oculare sau cele digestive sunt alte probleme cu care cainele se poate confrunta.
Afectiuni
- displazie congenitala a soldului - osteopatie neuropatica - atrofie retiniana progresiva - artrita - epilepsie - alergii alimentare - cataracta - hipoadenocorticism - afectiuni de piele
Adaptabilitate
Pentru ca este un caine energic, ca sa se adapteze oricarui mediu, Pointerul Englez are nevoie de spatiu. Spatiu in care poate alerga, isi poate face exercitiile si consuma energia debordanta. In cazul in care exista o regula in casa, ca animalele nu au ce cauta pe mobilier, viitorii stapani trebuie sa se gandeasca inca o data daca vor un English Pointer. Rasa este foarte incapatanata si cu o vointa puternica, si va fi extrem dificil sa dezvatati cainele sa se aseze pe canapea.
Curte sau apartament
English Pointerul nu este recomandat pentru viata de apartament. Se simt cel mai bine in exterior, iar pentru acest lucru este recomandat sa fie tinuti intr-o curte imprejmuita sau in lesa. Ei vor alerga dupa tot ce li se pare interesant, fiind crescuti sa isi urmeze nasul si pe distante lungi. Problema vine cand trebuie sa se intoarca, deoarece English Pointerul nu iau in considerare masinile si nici nu mai gaseste drumul spre casa dupa mai multi kilometri alergati.
Tolereaza sa fie lasat singur
Cainele Pointer Englez are nevoie de prezenta stapanului sau, dar nu este la fel de sensibil precum alte rase daca ramane cateva ore singur, mai ales daca i se ofera suficient spatiu sa zburde.
Adaptarea la vreme
Cainii Pointer Englez au nevoie sa fie protejati de vremea rece, deoarece blana lor este scurta si vor fi imediat predispusi la degeraturi.
Dresaj
Pentru ca au multa energie, dar si o curiozitate specifica patrupezilor de vanatoare, dresajul este mai mult decat necesar. Dresarea unui English Pointer este dificila, dar in acelasi timp necesara. Este recomandat ca in cadrul dresajului sa se introduca mancarea, ca recompensa. In acelasi timp si durata trebuie impartita in intervale scurte. Perioada de dresaj trebuie sa includa cuvinte de incurajare, laude, recompense alimentare. Antrenamentul trebuie sa fie interesant si provocator pentru catel. Este nevoie de multa consistenta si rabdare din partea antrenorului. English Pointerul care are parte de un dresaj dur va deveni incapatanat si va incerca sa preia el locul de lider in relatia cu stapanul. Cele mai importante comenzi care trebuie invatate de aceasta rasa sunt “jos” si “stai”. Motivul este ca English Pointerul este foarte activ si prietenos, astfel ca saluta pe toata lumea, ceea ce implica de obicei si saritul in bratele celor din jur. O alta comanda care este absolut necesara este cea de “vino!”, pentru cazurile in care patrupedul pleaca sa adulmece diferite urme sau chiar o ia la fuga. Se recomanda inceperea de la o varsta cat mai frageda, iar in aceasta perioada catelul va trebui stimulat atat fizic, cat si mental sa se invete acomodeze cu situatia respectiva.
Inteligenta
Chiar daca este uneori nazdravan, cainele English Pointer este un animal inteligent, nu degeaba rasa lui este una atat de versatila. Patrupedul poate fi antrenat pentru vanatoare, avand acest simt foarte bine innascut, insa la fel de bine poate fi un excelent caine de companie si de familie.
Nivelul de energie si exercitiile
English Pointerul, o rasa sportiva, are nevoie de exercitii regulate. O curte destul de mare, imprejmuita, este o necesitate pentru acesti caini, deoarece au obiceiul sa adulmece mirosurile de pe un spatiu mare. O alergare viguroasa nu este indeajuns, asa ca este recomandat sa invatati cainele sa alerge langa bicicleta, sa joace Frisbee, Flyball precum si alte sporturi pentru caini. In timpul acestor exercitii, rasa trebuie sa fie invatata sa mearga si la pas, iar stapanul sa fie liderul. Trebuie sa stie ca exista o perioada cand trebuie sa accepte lesa si sa mearga la pas. Mai ales tanarul English Pointer, devine agitat si plicitisit, daca este limitat la anumite exercitii. In cazul in care nu sunt obositi indeajuns devin nebunatici si plictisiti. Asta implica latrat obsesiv si mestecatul diferitelor obiecte, printre care enumeram gips –cartonul, umplutura din canapele, sau poate transforma curtea in imense cratere. Puii de English Pointer, fiind in continua crestere, trebuie sa li se acorde mai multa atentie in timpul antrenamentelor. Sariturile trebuie limitate pana la aproximativ 18 luni, precum si alergatul pe suprafete dure, deoarece cauzeaza probleme ortopedice.
Instictul de vanatoare si urmarire
English Pointerul este crescut de cateva sute de ani pentru a ajuta la vanarea pasarilor precum si a animalelor mai mici cum ar iepurii. Este una dintre cele mai bune rase de pontare la campie, patrupedul avand puternice instincte de vanatoare si urmarire. Poate mirosi vanatul chiar si de la 500 de metri si este foarte rapid in a-l prinde.